Ενδοδοντία / Απονεύρωση

Η ενδοδοντική  θεραπεία (απονεύρωση) είναι ένας τρόπος διατήρησης ενός δοντιού, το οποίο έχει χάσει την ζωτικότητά του είτε από τερηδόνα, είτε τραύμα, είτε περιοδοντική νόσο. Σκοπός της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της υγείας του δοντιού, ώστε να λειτουργεί σωστά στο στόμα του ασθενούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και απαραίτητη η επιβολή ενδοδοντικής θεραπείας προκειμένου να είναι εφικτή η αποκατάσταση του δοντιού προσθετικά.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ

Γιατί έχει ανάγκη ένα δόντι την ενδοδοντική θεραπεία;

Μέσα σε κάθε δόντι βρίσκεται ένας μικρός θάλαμος και ένας ή περισσότεροι ριζικοί σωλήνες που περιέχουν ένα ζωντανό ιστό που ονομάζεται «πολφός». Ο πολφός συχνά αποκαλείται λανθασμένα «το νεύρο του δοντιού», στην πραγματικότητα όμως περιέχει και ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων καθώς και άλλα στοιχεία.

Αν σε ένα δόντι υπάρχει μια βαθιά κοιλότητα από τερηδόνα ή ένα κάταγμα, τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να φτάσουν στον πολφό και να προκαλέσουν μόλυνσή του. Χωρίς θεραπεία η μόλυνση προχωράει και οδηγεί σε καταστροφή του πολφού καθώς και του οστού που περιβάλλει τις ρίζες του δοντιού (π.χ. απόστημα).

Πόνος (πολύ έντονος συχνά) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραπάνω διαδικασίας.


Πώς γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία;

Σκοπός της θεραπείας είναι η απομάκρυνση των μικροβίων από το εσωτερικό του δοντιού και η απολύμανση των ριζικών σωλήνων. Για το λόγο αυτό γίνεται μία οπή στο δόντι, εντοπίζονται και μετρώνται οι ριζικοί σωλήνες και καθαρίζονται και διευρύνονται με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων.


Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Η όλη θεραπεία γίνεται υπό τοπική αναισθησία και λαμβάνονται επιπλέον όλα τα μέτρα, για να νιώθει άνετα ο ασθενής κατά τη διάρκειά της. Μετά τη θεραπεία ο ασθενής πληροφορείται για το αν υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης πόνου. Ο πόνος αυτός, όταν εμφανίζεται, είναι συνήθως ήπιος, έχει μικρή διάρκεια και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα συνήθη παυσίπονα.


Συνοπτικά τα στάδια της θεραπείας:

Αρχικά πρέπει να απομονωθεί το δόντι και να διανοιχτεί ο μυλικός θάλαμος και να να εντοπιστούν τα στόμια των ριζικών σωλήνων.  Στην συνέχεια διευρύνεται το τοίχωμα των ριζικών σωλήνων με ειδικά εργαλεία, για να είναι κατάλληλα για έμφραξη με ειδικό εμφρακτικό υλικό που ονομάζεται γουταπέρκα.

Παράλληλα πραγματοποιείται χημική προετοιμασία με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου, χλωρεξιδίνη και φυσιολογικό ορό.


Πόσο χρόνο διαρκεί η ενδοδοντική θεραπεία;

Ο χρόνος της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δοντιού, την πολυπλοκότητα των ριζικών σωλήνων και προβλήματα που προκύπτουν από προηγούμενες θεραπευτικές προσπάθειες. Σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία μόνο συνεδρία των 60 έως 120 λεπτών. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη ή και μια τρίτη συνεδρία.


Η επιτυχία της θεραπείας είναι εξασφαλισμένη;

Η ενδοδοντική θεραπεία έχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατο κάποιος να εγγυηθεί απόλυτα την επιτυχία οποιασδήποτε ιατρικής ή οδοντιατρικής θεραπείας. Ακόμα και μετά την πραγματοποίηση της καλύτερης δυνατής θεραπείας, μπορεί να μην επέλθει ίαση, λόγω συνθηκών που είναι έξω από τον έλεγχο και την ευθύνη του οδοντιάτρου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία για την απομάκρυνση της μόλυνσης.


Τι συμβαίνει μετά το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας;

Το δόντι συχνά είναι αδύναμο και είναι αναγκαίο για την προστασία του να αποκατασταθεί σύντομα από τον οδοντίατρο. Συχνά προτιμάται η κατασκευή μιας στεφάνης (θήκης) ή επενθέτου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια αφυδατώνονται και επομένως  χάωουν την ελαστικότητα τους. Μέχρι την αποκατάσταση είναι προτιμότερο ο ασθενής να μη δαγκώνει δυνατά με αυτό το δόντι ενώ μετά από αυτήν μπορεί να το χρησιμοποιείτε κανονικά.


Με τα αντιβιοτικά μόνο μπορεί να θεραπευτεί η φλεγμονή του δοντιού;

Η αντιβιοτική θεραπεία είναι βοηθητική σε αυτή την περίπτωση και όχι θεραπευτική. Όταν υπάρχει νέκρωση του πολφού, το αντιβιοτικό δεν μπορεί να φτάσει ως εκεί, επειδή λόγω της νέκρωσης δεν υπάρχει κυκλοφορία αίματος.

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται από τους οδοντιάτρους μόνο όταν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί μία οξεία φλεγμονή στις γνάθους. Όταν τα οξέα συμπτώματα περάσουν, τότε θα ολοκληρώνεται και η ενδοδοντική θεραπεία προκειμένου να διατηρηθεί το δόντι
στο στόμα και να μην χρειαστεί εξαγωγή.


Γιατί γίνεται απονεύρωση και όχι κατευθείαν εξαγωγή;

Γενική αρχή της οδοντιατρικής είναι η διατήρηση του δοντιού και όχι η αφαίρεσή του. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία προσθετική εργασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το φυσικό δόντι.


Είναι επώδυνη η απονεύρωση σε όλα τα στάδιά της;

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι ανώδυνη, αφού σε κάθε στάδιο μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία. Μετά το πέρας της θεραπείας ή μεταξύ των συνεδριών μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση. Ο οδοντίατρος σε αυτές τις περιπτώσεις θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή για την ανακούφιση κάθε ενοχλητικού συμπτώματος.


Πόσα χρόνια μπορεί να μείνει στο στόμα ένα δόντι με απονεύρωση;

Το δόντι που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία θεωρητικά μπορεί να μείνει για πολλά χρόνια στον οδοντικό φραγμό και να είναι λειτουργικό. Όπως όλα τα δόντια όμως είναι ευάλωτο στις νόσους που μπορούν να παρουσιαστούν στο στόμα ( τερηδόνα, κάταγμα, τραύμα, περιοδοντική νόσο).

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ

Όλες οι ενδοδοντικές θεραπείες πραγματοποιούνται από ενδοδοντολόγο με τη χρήση μικροσκοπίου.