Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης / Λευκά σφραγίσματα

Σφράγισμα ονομάζουμε την επανορθωτική εργασία που πραγματοποιείται για να αντικατασταθεί το χαμένο τμήμα του δοντιού το οποίο είχε καταστραφεί από τερηδόνα ή κάταγμα όταν η βλάβη αυτή δεν είναι μεγαλύτερη από το ½ της διαμέτρου του δοντιού.  Με το σφράγισμα ο γιατρός αναδιαμορφώνει και γεμίζει το κενό που έχει δημιουργηθεί στο δόντι. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι συνήθως η σύνθετη ρητίνη.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ

Τι είναι τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή νόσος των δοντιών. Είναι το αποτέλεσμα της δράσης των μικροβίων της μικροβιακής πλάκας που βρίσκεται στην επιφάνεια των δοντιών με  τα υπολείμματα τροφών. Αρχικά εμφανίζεται με την μορφή λευκής κηλίδας στην επιφάνεια της αδαμαντίνης (αρχόμενη τερηδόνα). Σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται παρέμβαση γιατί ενδέχεται να ανασταλεί  η συνέχιση της νόσου. Όταν η τερηδόνα προχωρήσει και προσβάλει την οδοντίνη , το εσωτερικό στρώμα του δοντιού η εξέλιξή της δεν αναστέλλεται και σταδιακά δημιουργείται τρύπα.   Εφόσον βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα με σφράγισμα. Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως τότε ενδεχομένως να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία εάν προσβληθεί ο πολφός είτε/ και αποκατάσταση με θήκη (στεφάνη) ή επένθετο.  Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε 2-3 χρόνια να λαμβάνονται ακτινογραφίες προληπτικά για να εντοπίζονται οι βλάβες αυτές σε αρχικό στάδιο.


Πόσα χρόνια διαρκεί ένα σφράγισμα;

Το χρονικό διάστημα που θα κρατήσει ένα σφράγισμα στο στόμα καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.

  • Πόσο ευαίσθητος είναι ο ασθενής στην εκδήλωση τερηδόνας
  • Πόσο μεγάλη είναι η αρχική βλάβη του δοντιού
  • Ποια είναι η κατάσταση της στοματικής υγιεινής
  • Τι διατροφή ακολουθεί ο ασθενής

Το δόντι που έχει σφραγιστεί μπορεί να εμφανίσει ξανά τερηδόνα (δευτερογενή τερηδόνα). Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έλεγχο.


Τι είδους σφραγίσματα υπάρχουν;

Τα υλικά επιλογής είναι η σύνθετη ρητίνη και η πορσελάνη .

Και τα δύο υλικά είναι λευκά και μπορούν να προσαρμοστούν άριστα στην αισθητική του δοντιού. Η ρητίνη είναι πιο οικονομική, πραγματοποιείται πάντα σε μία συνεδρία αλλά αντέχει λιγότερο στο χρόνο σε σχέση με την πορσελάνη που είναι υλικό που δεν αποτρίβεται με το χρόνο, δεν μαζεύει χρωστικές αλλά   μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μία συνεδρία για την κατασκευή της.

Τα σφραγίσματα αμαλγάματος (μεταλλικά) είναι πολύ ανθεκτικά και οικονομικά. Δεν είναι όμως αισθητικά, προκαλούν με το χρόνο ρωγμές στα δόντια λόγω διαστολής του υλικού και περιέχουν υδράργυρο ο οποίος είναι δηλητήριο. Γι’ αυτούς τους λόγους έχει περιοριστεί πλέον η χρήση τους, σε κάποιες χώρες μάλιστα έχει απαγορευτεί η χρήση τους. Αποφεύγεται η χρήση του σε παιδιά και εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες.


Διαδικασία σφραγίσματος δοντιού

Σε πρώτη φάση χορηγείται η τοπική αναισθησία στο τερηδονισμένο δόντι, ώστε ο ασθενής να είναι άνετος καθ’ όλη τη διάρκεια του σφραγίσματος. Στη συνέχεια με την βοήθεια του τροχού αφαιρείται η τερηδόνα και ακολουθεί η έμφραξη, «γέμισμά»  από το υλικό επιλογής σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Στο τέλος λειαίνεται το σφράγισμα, και αποκαθίσταται το δάγκωμα (σύγκλειση) ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία της μάσησης.


Οδηγίες μετά από σφράγισμα

Στην περίπτωση που το υλικό έμφραξης είναι η ρητίνη ή η πορσελάνη ο ασθενής πρέπει μόνο να περιμένει να περάσει η επίδραση της αναισθησίας για να μην δαγκώσει  τη γλώσσα του ή κάνει έγκαυμα εάν καταναλώσει κάτι ζεστό.


Επιπλοκές από σφράγισμα δοντιού

Μετά από ένα βαθύ σφράγισμα υπάρχει περίπτωση τις επόμενες ώρες να παρατηρήσετε ευαισθησία στο ζεστό ή στο κρύο, το οποίο και είναι φυσιολογικό και μπορεί να διαρκέσει καμιά φορά μέχρι και 2-3 μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως ενημερώστε τον οδοντίατρό σας.


Εγκυμοσύνη και σφράγισμα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται το σφράγισμα και η τοπική αναισθησία.

Αποφεύγεται το αμάλγαμα και οι ακτινογραφίες στο πρώτο τρίμηνο.


Τιμές σφραγίσματος

Το κόστος για ένα σφράγισμα καθορίζεται από το υλικό που θα επιλεγεί και από την σοβαρότητα του προβλήματος.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ