(ΚΓΔ)

Προβλήματα Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Η κροταφογναθική διάρθρωση είναι η άρθρωση που ενώνει την κάτω γνάθο με το κρανίο. Από αυτήν την άρθρωση καθορίζεται η κίνηση και η λειτουργία της κάτω γνάθου.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ

Για την αντιμετώπιση όλων των δυσλειτουργιών της κάτω γνάθου που περιλαμβάνουν τόσο τους μαλακούς ιστούς όσο και την άρθρωση, υπεύθυνος είναι ο οδοντίατρος ή ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός.

Η άρθρωση της κάτω γνάθου είναι αρκετά σύνθετη και η λειτουργία σχετίζεται με την παρουσία μιας αρμονικής σχέσης ανάμεσα στους μύες που κινούν τη γνάθο, τους συνδέσμους, τα δόντια που συγκλείνουν μεταξύ τους καθώς και στην παρουσία ενός μηνίσκου (διάρθριου δίσκου) ανάμεσα στην άκρη του οστού της κάτω γνάθου σε κάθε πλευρά (κόνδυλος) και στην κατάλληλα διαμορφωμένη επιφάνεια του κρανίου (κροταφική γλήνη).

Όπως όλες οι αρθρώσεις του σώματος, η κροταφογναθική διάρθρωση υπόκειται σε διαδικασίες φθοράς με την πάροδο της ηλικίας. Επιπλέον η συγκεκριμένη άρθρωση επιβαρύνεται από παραλειτουργικές, ακούσιες πολλές φορές κινήσεις, όπως το σφίξιμο ή το τρίψιμο των δοντιών. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και την ημέρα ενίοτε σχετίζονται με περιόδους stress.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό μέρος του πληθυσμού να πάσχει από κάποιου βαθμού δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης σε κάποια φάση της ζωής του που εμφανίζεται  ως πόνος στην περιοχή της άρθρωσης, μυικός πόνος, παραγωγή ήχων κατά τη μάσηση από λανθάνουσα κινητικότητα του δίσκου(clicking), μειωμένη διάνοιξη του στόματος ή και αδυναμία φυσιολογικής σύγκλεισης του στόματος.

Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει ανάλογα με την περίσταση  απλές διατροφικές συμβουλές, φυσικοθεραπεία, εξισορρόπηση σύγκλεισης κατασκευή κατάλληλων ναρθήκων βρυγμού για νυχτερινή ή και ημερήσια χρήση. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις και σπανιότερα μπορεί να απαιτείται παρέμβαση στην άρθρωση είτε ενδοσκοπικά είτε εξαιρετικά σπάνια με ανοικτή επέμβαση.


Τι είναι οι νάρθηκες

Οι νάρθηκες σύγκλεισης είναι κατασκευές από ακρυλικό που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα δόντια της πάνω και της κάτω γνάθου και εμποδίζουν την άμεση συναρμογή τους. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το μέγεθος των δυνάμεων που μετάφερονται από τους μασητικούς μύες στα δόντια προστατευοντάς τα από την αποτριβή . Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε περιπτώσεις παθολογικής ή υπερβολικής αποτριβής . Επίσης χρησιμοποιούνται για την προστασία προσθετικών κατασκευών  όπως γεφυρες στεφάνες όψεις πορσελάνης και φοριούνται κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάλογαμε την περίσταση.

Ειδική κατηγορία αποτελόυν οι αθλητικοί νάρθηκες που τους φορούν οι αθλητές για να προστατέψουν τα δόντια τους από ατυχήματα κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ