Γέφυρες

Γέφυρα ονομάζεται η κατασκευή που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της απώλειας ενός ή περισσότερων δοντιών και απαιτεί τον τροχισμό και την κάλυψη των παρακείμενων του κενού δοντιών. Τα υλικά επιλογής είναι η  ζιρκονία, οι ολοκεραμικές με διπυριτικό λίθιο και οι μεταλλοκεραμικές.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ

Γέφυρα ζιρκονίου – Χαρακτηριστικά υλικού

Η ζιρκονία είναι λευκή κατά συνέπεια  οι πορσελάνινες γέφυρες με σκελετό ζιρκονίας έχουν άριστη αισθητική. Επίσης είναι πολύ ανθεκτική,  παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και χρησιμοποιείται με ασφάλεια και σε πρόσθιες αλλά και οπίσθιες γέφυρες που υποκαθιστούν ένα δόντι.  Σαν σκελετός, αυτός της ζιρκονίας είναι λεπτότερος από τον μεταλλικό, οπότε και απαιτείται λιγότερος τροχισμός του δοντιού οπότε και μικρότερη παρέμβαση στο δόντι.  Τέλος, στην ζιρκονία δεν προσκολλώνται εύκολα μικρόβια, οπότε και θεωρείται πολύ βιοσυμβατή εξασφαλίζοντας μικρότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί κάποια φλεγμονή στα ούλα


Γέφυρες διπυριτικού λιθίου (IPS e.max) – Χαρακτηριστικά υλικού

Οι γέφυρες διπυριτικού λιθίου είναι οι πιο αισθητικές αποκαταστάσεις.  Απαιτούν λίγο τροχισμό του δοντιού και επιτυγχάνεται συγκόλληση με το δόντι  που προσομοιάζει με τον  δεσμό μεταξύ αδαμαντίνης και οδοντίνης γι’αυτό και πολύ σπάνια παρατηρείται αποκόλληση τέτοιων αποκαταστάσεων. Μειονεκτούν όμως στην αντοχή σε σχέση με τις γέφυρες ζιρκονίας και τις  μεταλλοκεραμικές και η χρήση τους περιορίζεται στις πρόσθιες περιοχές , μόνο όταν λείπει ένα δόντι και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ασθενής  τρίζει τα δόντια του (βρουξισμός).


Γέφυρες μεταλλοκεραμικές – Χαρακτηριστικά υλικού

Είναι η πιο κλασική γέφυρα που αποτελείται εσωτερικά από έναν μεταλλικό σκελετό επενδυμένο με πορσελάνη. Είναι μεγάλης αντοχής και έχουν καλή αισθητική, υποδιέστερης όμως αυτής της ζιρκονίας καθώς και του διπυριτικού λιθίου. Με τον καιρό εμφανίζουν ένα γκρίζο κολάρο στο επίπεδο των ούλων που τις καθιστούν αντιαισθητκές.

Απαιτούν αρκετό τροχισμό του δοντιού προκειμένου να βρεθεί ο χώρος για το μέταλλο και την πορσελάνη οπότε είναι πιο παρεμβατικές από τις γέφυρες ζιρκονίας καθώς και τις γέφυρες διπυριτικού λιθίου.  Είναι οι πιο οικονομική επιλογή , ευνοούν  όμως την κατακράτηση οδοντικής πλάκας και μικροβίων που ερεθίζουν τα ούλα. Επιπλέον τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά περιέχουν νικέλιο ,το οποίο είναι υπεύθυνο σε πολλούς ανθρώπους για τοπικές αλλεργίες και ερεθισμό των ούλων.


Ποτέ χρησιμοποιούνται οι γέφυρες;

Η γέφυρα είναι απαραίτητη όταν έχουν χαθεί ένα ή περισσότερα δόντια, ώστε να τα αναπληρώσει αισθητικά και λειτουργικά. Είναι αναγκαίο σε αυτή την περίπτωση, τα δόντια που θα στηρίζουν την γέφυρα να είναι υγιή και δυνατά. Όσο πιο πολλά δόντια όμως λείπουν τόσο περισσότερο επιβαρύνονται τα δόντια στηρίγματα. Για το λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγονται οι γέφυρες όταν λείπουν περισσότερα από δύο δόντια στη σειρά. Στις περιπτώσεις αυτές η αποκατάσταση επιλογής είναι το εμφύτευμα που δεν επιβαρύνει τα παρακείμενα δόντια.


Στάδια κατασκευής – Χρόνοι

Στην πρώτη επίσκεψη τροχίζονται τα παρακείμενα δόντια του κενού σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υλικού επιλογής, αποτυπώνονται τα παρασκευασμένα δόντια  και τοποθετείται μία προσωρινή  γέφυρα. Στην δεύτερη επίσκεψη πραγματοποιείται η τοποθέτηση και συγκόλληση της γέφυρας . Ο χρόνος μεταξύ των συνεδριών κυμαίνεται μεταξύ 1-2 εβδομάδων.


Πόσο αντέχουν οι γέφυρες στον χρόνο;

Η αντοχή της γέφυρας στο χρόνο διασφαλίζεται με την καλή στοματική υγιεινή και τους τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο.


Ποιο το κόστος στις γέφυρες; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η τιμή της γέφυρας εξαρτάται από το  κατασκευής και τον αριθμό των δοντιών που λείπουν.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ