Οδοντοστοιχίες

Ο παραδοσιακός τρόπος αποκατάστασης ασθενών με ολικές ή μερικές νωδότητες είναι οι ολικές και μερικές οδοντοστοιχίες. Ο πιο σύγχρονος τρόπος αποκατάστασης μερικής ή ολικής νωδότητας είναι η χρήση εμφυτευμάτων. Παρόλα αυτά, για τους ασθενείς που δεν επιθυμούν ή δεν είναι κατάλληλοι για εμφυτεύματα, είναι δυνατή η κατασκευή αισθητικών οδοντοστοιχιών, μερικών ή ολικών.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ

Τεχνητή οδοντοστοιχία: Τι είναι – Ποιοι οι τύποι;

Η απώλεια των φυσικών δοντιών είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες απώλειας των δοντιών είναι οι τραυματισμοί, η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα. Οι οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται κυρίως από ακρυλικό  σε συνδυασμό με διάφορα μέταλλα και προσομοιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο τα φυσικά δόντια.


Τύποι τεχνητών οδοντοστοιχιών

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι είτε ολικές είτε μερικές ανάλογα με το αν λείπουν κάποια  ή όλα τα δόντια.


Ολική οδοντοστοιχία (άνω και κάτω γνάθου)

Η ολική οδοντοστοιχία αντικαθιστά όλα τα δόντια, τόσο στην άνω όσο και την κάτω σειρά δοντιών.


Μερική οδοντοστοιχία

Χρησιμοποιείται στην περίπτωση που μόνο κάποια από τα δόντια της στοματικής κοιλότητας έχουν χαθεί και είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία του στόματος και αισθητική.


Η σωστή φροντίδα των οδοντοστοιχιών

Η φροντίδα της οδοντοστοιχίας είναι εύκολη, αρκεί να αφιερώνεται ο απαραίτητος χρόνος. Πρέπει να αφαιρείται από το στόμα 2 φορές την ημέρα ( πρωί και βράδυ) και να βουρτσίζεται σχολαστικά. Στη συνέχεια πρέπει να βουρτσίζονται και τα εναπομείναντα δόντια για να διατηρούνται  παράλληλα και τα ούλα καθαρά και υγιή. Εάν είναι εφικτό καλό είναι( όχι απαραίτητο) να αφαιρείται η οδοντοστοιχία το βράδυ και να τοποθετείται σε ειδικό διάλυμα για να περιορίζεται έτσι η δημιουργία μυκητών.


Πότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί κόλλα για συγκράτηση;

Όταν οι οδοντοστοιχίες δεν μπορούν να συγκρατηθούν καλά μέσα στο στόμα από τα ανατομικά στοιχεία του στόματος γιατί ενδεχομένως έχουν χαθεί, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδική κόλλα που βοηθάει στη συγκράτηση. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με την ανάγκη χρήσης ή όχι της κόλλας. Προτιμάται η επιδιόρθωση της οδοντοστοιχίας, ώστε η χρήση κόλλας να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό.


Τιμές και κόστος της οδοντοστοιχίας

Το κόστος προσαρμόζεται ανάλογα με την επιλογή του τύπου της οδοντοστοιχίας και της εργασίας που πρέπει να γίνει από τον γιατρό.