ti prepei na prosechoyme sth leykansh dontiwn

Η ανάγκη για λευκό, λαμπερό χαμόγελο απασχολούσε πάντα τους ανθρώπους, καθώς αποτελούσε κριτήριο ομορφιάς. Ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή αναφέρονται διάφορες τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κι εξελίχθηκαν στη διάρκεια των αιώνων, προκειμένου να χαρίσουν στα δόντια περισσότερη λευκότητα και στο χαμόγελο μεγαλύτερη γοητεία.

Έτσι, κατά καιρούς για τη λεύκανση των δοντιών έχουν αξιοποιηθεί το γάλα κατσίκας, η σόδα, διάφορες τροφές που προκαλούν αύξηση της έκκρισης σάλιου καθώς και φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν μηλικό οξύ, όπως το μήλο, το σέληνο και το καρότο. Η λεύκανση σήμερα είναι μια πολύ διαδεδομένη τεχνική αφαίρεσης των χρωστικών, που έχουν εισχωρήσει βαθύτερα στο δόντι, η οποία πραγματοποιείται χωρίς να επηρεάζει την οδοντική ουσία.

Ωστόσο η λεύκανση πρέπει πάντοτε είτε να πραγματοποιείται στο ιατρείο είτε υπό την παρακολούθηση του οδοντιάτρου, με εγκεκριμένα και πιστοποιημένα υλικά και τεχνικές. Αυτό στο οποίο πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε διαδικασία λεύκανσης είναι το χρησιμοποιούμενο υλικό να μην έρχεται σε επαφή με τους μαλθακούς ιστούς του στόματος, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαύματος κι ευαισθησίας. Το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο υλικό για τη λεύκανση δοντιών είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, που ενεργοποιείται με τη χρήση λαμπών ή laser.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μέθοδοι λεύκανσης

  • Η πρώτη από αυτές είναι η λεύκανση που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο. Διαρκεί περίπου μία ώρα και η ισχύς του χρησιμοποιούμενου υλικού είναι μεγαλύτερη.
  • Η δεύτερη μέθοδος πραγματοποιείται στο σπίτι, με ειδικούς νάρθηκες λεύκανσης. Οι νάρθηκες αυτοί είναι ειδικά μασελάκια, που χορηγούνται αποκλειστικά από τον οδοντίατρο. Το υλικό τους είναι μικρότερης ισχύος και πρέπει να παραμένουν στο στόμα 1-2 ώρες ημερησίως, για 7-15 ημέρες
  • Η τρίτη μέθοδος συνίσταται στον συνδυασμό των δύο πρώτων και επιτυγχάνει λεύκανση σε βάθος και με διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, πολύ σημαντική για τη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η top-up ανανέωση της λεύκανσης κάθε 12-18 μήνες, με τη χρήση των έτοιμων ναρθήκων για 2-4 ημέρες.