Τηλ: 210-7234000

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Η περιοδοντική νόσος είναι μια μικροβιακή φλεγμονή με τοπική αλλά και συστηματική εκδήλωση. Προσβάλλει τα ούλα, το οστό και τους υπόλοιπους ιστούς, που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.
Είναι πολύ συχνή (πάνω από 50% του πληθυσμού πάσχουν από αυτή) και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες.
Η πιο ήπια μορφή της είναι η ουλίτιδα, η οποία, αν μείνει αθεράπευτη, μπορεί να εξελιχθεί στην πιο βαριά μορφή της περιοδοντικής νόσου, την περιοδοντίτιδα.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονή που επεκτείνεται βαθύτερα στους ιστούς και αποτελεί το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας κατά το οποίο πάσχει, εκτός από τα ούλα, και το οστό που περιβάλλει τα δόντια. Αυτό σταδιακά οδηγεί σε απορρόφηση του οστού, χαλάρωση, μετανάστευση και αυξημένη κινητικότητά των δοντιών και, τελικά, απώλειά τους.

Αίτια
Κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι ο συνδυασμός των μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα με τη συσσώρευση των υπολειμμάτων των τροφών που αποτελούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η απουσία καθημερινής σχολαστικής στοματικής υγιεινής έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων αυτών, τη μετατροπή τους σε παθογόνα και σταδιακά την εκδήλωση όλο και πιο έντονης φλεγμονής.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες
Η εμφάνιση της περιοδοντική νόσου αλλά και η βαρύτητά της μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως:

  • Η κληρονομικότητα
  • Το κάπνισμα
  • Ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη
  • Συστηματικές νόσοι όπως σακχαρώδης διαβήτης
  • Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το stress
  • Ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια ανοσολογικού συστήματος
  • Διάφορα φάρμακα (αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.ά).

Θεραπεία
Το είδος της θεραπείας καθορίζεται κατά περίπτωση και εξαρτάται από τη φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης. Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τη συντηρητική και τη χειρουργική.

Η συντηρητική περιλαμβάνει την απομάκρυνση της φλεγμονής και της τρυγίας (πέτρας) με «βαθύ καθαρισμό» σε 3-6 συνεδρίες και εκπαίδευση του ασθενούς στην καλή στοματική υγιεινή.
Πολλές φορές σήμερα η συντηρητική θεραπεία συμπληρώνεται και με την τεχνική των laser, συμβάλλοντας στην ελάττωση του μικροβιακού πληθυσμού.
Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε μπορεί να εφαρμοστεί χειρουργική μικροεπέμβαση, που αποσκοπεί στον αποτελεσματικότερο μηχανικό καθαρισμό της φλεγμονής και την ανάπλαση του οστού. Η τελευταία πραγματοποιείται με τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ή μεμβρανών κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης.

Περιοδοντίτιδα και Γενική υγεία
Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η χρόνια φλεγμονή, που συνοδεύει την περιοδοντική νόσο, μπορεί και να ευθύνεται για την εμφάνιση παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, ειδικά σε ασθενείς χωρίς άλλους αιτιολογικούς παράγοντες. Επίσης μπορεί να ευθύνεται για τον πλημμελή έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και στη γέννηση πρόωρων και χαμηλού βάρους βρεφών.

Σημασία της Πρόληψης
Η εκδήλωση και η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη εφαρμογή συστηματικής στοματικής υγιεινής (σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, στοματικό διάλυμα) και τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πολλές φορές η περιοδοντική νόσος υπάρχει χωρίς εμφανή συμπτώματα γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία με δύο φορές το χρόνο.