Τηλ: 210-7234000

Θεραπεία Ουλίτιδας

Η περιοδοντική νόσος είναι μια μικροβιακή φλεγμονή με τοπική αλλά και συστηματική εκδήλωση. Προσβάλλει τα ούλα, το οστό και τους υπόλοιπους ιστούς, που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.
Είναι πολύ συχνή (πάνω από 50% του πληθυσμού πάσχουν από αυτή) και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες.
Η πιο ήπια μορφή της είναι η ουλίτιδα, η οποία, αν μείνει αθεράπευτη, μπορεί να εξελιχθεί στην πιο βαριά μορφή της περιοδοντικής νόσου, την περιοδοντίτιδα.
Η χρόνια περιοδοντική νόσος έχει πλέον αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει και τη γενική υγεία του σώματος.

Α. Τι είναι η ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι επιφανειακή φλεγμονή που εκδηλώνεται κυρίως με την εμφάνιση εξέρυθρων, διογκωμένων ούλων, που ματώνουν κατά το βούρτσισμα. Πολλές φορές συνοδεύεται και από κακοσμία του στόματος. Εάν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, πολλές φορές εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

Αίτια
Κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι ο συνδυασμός των μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα με τη συσσώρευση των υπολειμμάτων των τροφών, που αποτελούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η απουσία καθημερινής σχολαστικής στοματικής υγιεινής έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων αυτών, τη μετατροπή τους σε παθογόνα και σταδιακά την εκδήλωση όλο και πιο έντονης φλεγμονής.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες
Η εμφάνιση της περιοδοντική νόσου αλλά και η βαρύτητά της μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως:

  • Η κληρονομικότητα
  • Το κάπνισμα
  • Ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη
  • Συστηματικές νόσοι, όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως π.χ. το stress
  • Ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια του ανοσολογικού συστήματος
  • Διάφορα φάρμακα (αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.ά).

Θεραπεία
Η θεραπεία περιλαμβάνει την απομάκρυνση της φλεγμονής και της τρυγίας (πέτρας) με «βαθύ καθαρισμό» σε 3 συνεδρίες και εκπαίδευση του ασθενούς στην καλή στοματική υγιεινή.
Πολλές φορές σήμερα η θεραπεία συμπληρώνεται και με την τεχνική των laser, συμβάλλοντας στην ελάττωση του μικροβιακού πληθυσμού.

Σημασία της πρόληψης
Η εκδήλωση και η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη εφαρμογή συστηματικής στοματικής υγιεινής (σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, στοματικό διάλυμα) και τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πολλές φορές η περιοδοντική νόσος υπάρχει χωρίς εμφανή συμπτώματα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία με δύο φορές τον χρόνο.