Τηλ: 210-7234000

Ενδοδοντία / Απονεύρωση

Η ενδοδοντική  θεραπεία (απονεύρωση) είναι ένας τρόπος διατήρησης ενός δοντιού, το οποίο έχει καταστραφεί μερικώς από τερηδόνα ή μολυνθεί. Σκοπός της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της υγείας του δοντιού, ώστε να λειτουργεί σωστά στο στόμα του ασθενούς.

Γιατί έχει ανάγκη ένα δόντι την ενδοδοντική θεραπεία;
Μέσα σε κάθε δόντι βρίσκεται ένας μικρός θάλαμος και ένας ή περισσότεροι ριζικοί σωλήνες που περιέχουν ένα ζωντανό ιστό που ονομάζεται «πολφός». Ο πολφός συχνά αποκαλείται λανθασμένα «το νεύρο του δοντιού», στην πραγματικότητα όμως περιέχει και ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων καθώς και άλλα στοιχεία.
Αν σε ένα δόντι υπάρχει μια βαθιά κοιλότητα από τερηδόνα ή ένα κάταγμα, τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να φτάσουν στον πολφό και να προκαλέσουν μόλυνσή του. Χωρίς θεραπεία η μόλυνση προχωράει και οδηγεί σε καταστροφή του πολφού καθώς και του οστού που περιβάλλει τις ρίζες του δοντιού (π.χ. απόστημα).
Πόνος (πολύ έντονος συχνά) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της παραπάνω διαδικασίας.

Πώς γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία;
Σκοπός της θεραπείας είναι η απομάκρυνση των μικροβίων από το εσωτερικό του δοντιού και η απολύμανση των ριζικών σωλήνων. Για το λόγο αυτό γίνεται μία οπή στο δόντι, εντοπίζονται και μετρώνται οι ριζικοί σωλήνες και καθαρίζονται και διευρύνονται με τη χρήση μικροσκοπικών εργαλείων.

Είναι επώδυνη η θεραπεία;
Η όλη θεραπεία γίνεται υπό τοπική αναισθησία και λαμβάνονται επιπλέον όλα τα μέτρα, για να νιώθει άνετα ο ασθενής κατά τη διάρκειά της. Μετά τη θεραπεία ο ασθενής πληροφορείται για το αν υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης πόνου. Ο πόνος αυτός, όταν εμφανίζεται, είναι συνήθως ήπιος, έχει μικρή διάρκεια και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τα συνήθη παυσίπονα.

Πόσο χρόνο διαρκεί η ενδοδοντική θεραπεία;
Ο χρόνος της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δοντιού, την πολυπλοκότητα των ριζικών σωλήνων και προβλήματα που προκύπτουν από προηγούμενες θεραπευτικές προσπάθειες. Σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία μόνο συνεδρία των 60 έως 120 λεπτών. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη ή και μια τρίτη συνεδρία.

Η επιτυχία της θεραπείας είναι εξασφαλισμένη;
Η ενδοδοντική θεραπεία έχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατο κάποιος να εγγυηθεί απόλυτα την επιτυχία οποιασδήποτε ιατρικής ή οδοντιατρικής θεραπείας. Ακόμα και μετά την πραγματοποίηση της καλύτερης δυνατής θεραπείας, μπορεί να μην επέλθει ίαση, λόγω συνθηκών που είναι έξω από τον έλεγχο και την ευθύνη του οδοντιάτρου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία για την απομάκρυνση της μόλυνσης.

Τι συμβαίνει μετά το πέρας της ενδοδοντικής θεραπείας;
Το δόντι συχνά είναι αδύναμο και είναι αναγκαίο για την προστασία του να αποκατασταθεί σύντομα από τον οδοντίατρο. Συχνά προτιμάται η κατασκευή μιας στεφάνης (θήκης) ή επενθέτου. Μέχρι την αποκατάσταση είναι προτιμότερο ο ασθενής να μη δαγκώνει δυνατά με αυτό το δόντι ενώ μετά από αυτήν μπορεί να το χρησιμοποιείτε κανονικά.