ti einai ta aorata siderakia kai pws omorfainoyn to chamogelo mas

H oρθοδοντική θεραπεία αποτελεί μια πολύ συνήθη διαδικασία, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται κάποια στιγμή της ζωής τους να ισιώσουν ή να διορθώσουν τη θέση των δοντιών τους. Μέχρι πρόσφατα η λύση που πρόσφεραν τα μεταλλικά ή τα κεραμικά σιδεράκια υπήρξε αποτελεσματική, αλλά είχε ένα σημαντικό μειονέκτημα: επηρέαζε σημαντικά το χαμόγελο των ασθενών, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθησή τους.

Σήμερα, χάρη στα αόρατα σιδεράκια, η αισθητική του στόματος δεν επηρεάζεται όσον καιρό διαρκεί η θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να χαμογελούν φυσικά και αυθόρμητα, χωρίς να προβληματίζονται για την εικόνα που παρουσιάζει το χαμόγελό τους.

Τα αόρατα σιδεράκια είναι στην ουσία διαφανείς νάρθηκες από ειδικό θερμοπλαστικό υλικό. Οι νάρθηκες αυτοί αγκαλιάζουν πλήρως το δόντι, είναι σχεδόν αόρατοι και αφαιρέσιμοι. Η δημιουργία και η χρήση τους γίνεται με τη μέθοδο Invisalign, η οποία αποτελεί παγκόσμια πατέντα και συνίσταται σε μια διαδικασία καθορισμένων σταδίων. Η ορθοδοντική θεραπεία, σύμφωνα με τη μέθοδο Ιnvisalign, εκκινεί από το στάδιο της προσομοίωσης του στόματος του ασθενούς, μέσω ενός λογισμικού υψηλής τεχνολογίας, που ονομάζεται ClinCheck®. Στη συνέχεια, βάσει αυτού του λογισμικού, καθορίζεται επακριβώς η σειρά των μετακινήσεων των δοντιών κατά τα ενδιάμεσα στάδια της θεραπείας, απεικονίζεται η ακριβής θέση των δοντιών στο τέλος της θεραπείας (αποκτούμε δηλαδή εικόνα του τελικού αποτελέσματος πριν ξεκινήσει η θεραπεία) και κατασκευάζονται οι εξατομικευμένοι διαφανείς νάρθηκες (aligners), ειδικά για κάθε ασθενή.

Οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign είναι πολύ άνετοι στη χρήση. Φοριούνται όλη την ημέρα και αφαιρούνται εύκολα πριν τα γεύματα και το βούρτσισμα των δοντιών. Δεν προκαλούν ερεθισμούς στα ούλα και το εσωτερικό του στόματος. Ακολουθώντας το σχέδιο της θεραπείας, αντικαθίστανται κάθε δύο εβδομάδες από νέους νάρθηκες, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σύστημα Invisalign εξελίσσεται διαρκώς και καλύπτει σήμερα με μεγάλη αποτελεσματικότητα περίπου το 80% των περιπτώσεων, ενώ εφαρμόζεται πλέον και σε παιδιά με μικτή οδοντοφυΐα. Θα πρέπει πάντοτε η εφαρμογή του να γίνεται μόνον από πιστοποιημένο οδοντίατρο ή ορθοδοντικό.