katharismos dontiwn kai leykansh dontiwn gia ygih kai lampera dontia

Ο καθαρισμός και η λεύκανση δοντιών είναι δύο από τους πλέον συχνούς λόγους που επισκεπτόμαστε τον Οδοντίατρο και τον Αισθητικό Οδοντίατρο

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια απαραίτητη για την υγεία των δοντιών και του στόματος διαδικασία. Στη διάρκεια ενός καθαρισμού αφαιρούνται οι επιφανειακές χρωστικές ουσίες που έχουν επικαθήσει στα δόντια και αφαιρείται η τρυγία (πέτρα). Ο καθαρισμός ολοκληρώνεται με τη στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών. Ο συνολικός χρόνος που διαρκεί ένας καθαρισμός είναι περίπου μία ώρα, ενώ η μέση συχνότητά του είναι δυο φορές τον χρόνο. Σε περιπτώσεις όμως που η στοματική υγιεινή επιβαρύνεται από ιδιαίτερες αιτίες (όπως π.χ. το κάπνισμα) ο καθαρισμός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνότερα, δηλαδή τρεις ή τέσσερις φορές κάθε χρόνο.

Η λεύκανση αποτελεί μια τεχνική αφαίρεσης των χρωστικών, που έχουν εισχωρήσει βαθύτερα στο δόντι, η οποία πραγματοποιείται χωρίς να επηρεάζει την οδοντική ουσία.

Μαζί με τον Οδοντίατρό σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές μεθόδους λεύκανσης. Η πρώτη από αυτές είναι η λεύκανση που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο, με τη χρήση διαφορετικών λαμπών ή laser. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μία ώρα, είναι μεγαλύτερης ισχύος και διάρκειας αποτελέσματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλη τη διαδικασία τηρούνται αυστηρά ειδικοί κανόνες ασφαλείας.

Η δεύτερη μέθοδος είναι η λεύκανση που πραγματοποιείται στο σπίτι του ασθενούς, με τη χρήση ναρθήκων λεύκανσης. Οι νάρθηκες αυτοί είναι εξατομικευμένα μασελάκια, με υλικό μικρότερης ισχύος. Χορηγούνται αποκλειστικά από τον Οδοντίατρο και πρέπει να παραμένουν στο στόμα 1-2 ώρες ημερησίως, για 7-15 ημέρες.

Μια τρίτη μέθοδος συνδυάζει τις δύο πρώτες και είναι η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς επιτυγχάνει λεύκανση σε βάθος και με διάρκεια.

Πολύ σημαντική για τη διάρκεια του αποτελέσματος είναι η top-up ανανέωση της Λεύκανσης κάθε 12-18 μήνες, με τη χρήση των έτοιμων ναρθήκων για 2-4 ημέρες.

Ο καθαρισμός και η λεύκανση των δοντιών καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και, όπως είναι φυσικό, διαφέρουν ως προς το κόστος. Έτσι, το κόστος του Καθαρισμού, ως απαραίτητης για τη στοματική υγεία διαδικασίας, διαμορφώνεται σε επίπεδα 4-5 φορές χαμηλότερα από αυτό της Λεύκανσης.