Θεραπεία Ουλίτιδας

Η περιοδοντική νόσος είναι μια μικροβιακή φλεγμονή με τοπική αλλά και συστηματική εκδήλωση. Προσβάλλει τα ούλα, το οστό και τους υπόλοιπους ιστούς, που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Είναι πολύ συχνή (πάνω από 50% του πληθυσμού πάσχουν από αυτή) και αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών στους ενήλικες. Η πιο ήπια μορφή της είναι η ουλίτιδα, η οποία, αν μείνει αθεράπευτη, μπορεί να εξελιχθεί στην πιο βαριά μορφή της περιοδοντικής νόσου, την περιοδοντίτιδα. Η χρόνια περιοδοντική νόσος έχει πλέον αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει και τη γενική υγεία του σώματος. Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εκδήλωση της περιοδοντικής νόσου είναι το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, το στρες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κακή διατροφή, η εγκυμοσύνη κ.α. Στις κύριες και συχνότερες νόσους των ούλων περιλαμβάνεται και η ουλίτιδα.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα είναι επιφανειακή φλεγμονή που εκδηλώνεται κυρίως με την εμφάνιση εξέρυθρων, διογκωμένων ούλων, που ματώνουν κατά το βούρτσισμα. Πολλές φορές συνοδεύεται και από κακοσμία του στόματος. Εάν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, πολλές φορές εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

Η ουλίτιδα χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τον ασθενή καθώς αν παραμεληθεί μπορεί να μεταπέσει σε περιοδοντίτιδα η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Ενώ στα αρχικά στάδια μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή, η διάγνωση της από τον οδοντίατρο είναι εύκολη  γι’αυτό και επιβάλλεται ο τακτικός στοματικός έλεγχος για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή της.


Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που παραμελούν την καθαριότητα των δοντιών και δεν τα βουρτσίζουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Έτσι  η μικροβιακή πλάκα, η οποία παράγει τοξίνες προκαλεί φλεγμονή στους περιοδοντικούς ιστούς δηλαδή τα ούλα. Το αποτέλεσμα είναι τα ούλα να υποχωρούν ή να ματώνουν με το παραμικρό.


Ποια τα αίτια της ουλίτιδας;

Κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι ο συνδυασμός των μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα με τη συσσώρευση των υπολειμμάτων των τροφών, που αποτελούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η απουσία καθημερινής σχολαστικής στοματικής υγιεινής έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων αυτών, τη μετατροπή τους σε παθογόνα και σταδιακά την εκδήλωση όλο και πιο έντονης φλεγμονής.

Η φροντίδα των δοντιών στην ουλίτιδα είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποτελεσματική  θεραπεία. Η πλάκα είναι μία στρώση βακτηρίων που προσβάλλει τα δόντια και μπορεί καθημερινά να απομακρύνεται μέσω του καλού βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιων βουρτσακίων. Αν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη βακτηρίων, μία από τις πιο συχνές αιτίες φλεγμονής των ούλων, η οποία εξελίσσεται σταδιακά σε περιοδοντίτιδα.

Συνοψίζοντας τα αίτια, τα οποία προκαλούν ουλίτιδα θα λέγαμε ότι είναι η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα σπασμένα σφραγίσματα καθώς και ορμονικές διαταραχές που είναι συχνές στην εγκυμοσύνη.


Προδιαθεσικοί Παράγοντες

Η εμφάνιση της περιοδοντική νόσου αλλά και η βαρύτητά της μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως:

  • Η κληρονομικότητα
  • Το κάπνισμα
  • Ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη
  • Συστηματικές νόσοι, όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως π.χ. το stress
  • Ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια του ανοσολογικού συστήματος
  • Διάφορα φάρμακα (αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.ά).

Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της ουλίτιδας;

Σκοπός της θεραπείας είναι η αποκατάσταση των ανατομικών βλαβών, με τελικό στόχο την διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την απομάκρυνση της φλεγμονής και της τρυγίας (πέτρας) με «βαθύ καθαρισμό» σε 3 συνεδρίες και εκπαίδευση του ασθενούς στην καλή στοματική υγιεινή.

Πολλές φορές σήμερα η θεραπεία συμπληρώνεται και με την τεχνική των laser, συμβάλλοντας στην ελάττωση του μικροβιακού πληθυσμού.

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 καθαρισμούς μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί με ευλάβεια τις οδηγίες της στοματικής υγιεινής. Συνήθως συνιστάται η χρήση ενός αντισηπτικού διαλύματος και η χρήση ειδικής οδοντόκρεμας. Λίγο πριν ξεκινήσει  δεύτερος καθαρισμός γίνεται επαναξιολόγηση της ουλίτιδας. Οι θεραπείες είναι εντελώς ανώδυνες για τον ασθενή με τη χρήση ειδικής αναισθησίας.


Ποια η σημασία της πρόληψης;

Η εκδήλωση και η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη εφαρμογή συστηματικής στοματικής υγιεινής (σωστό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια, στοματικό διάλυμα) και τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πολλές φορές η περιοδοντική νόσος υπάρχει χωρίς εμφανή συμπτώματα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον μία με δύο φορές τον χρόνο.


Αισθητικά προβλήματα ουλίτιδας

Τα ούλα στην ουλίτιδα τις περισσότερες φορές είναι κόκκινα και φλεγμονώδη δηλαδή πρησμένα και ματώνουν, σε προχωρημένες μάλιστα ουλίτιδες μπορεί να ματώνουν και αυτόματα. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται υποχώρηση των ούλων (υφήζιση) με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η ρίζα των δοντιών και τα δόντια να φαίνονται μακρύτερα.

Χαμογελάστε Ξανά

Επικοινωνήστε Εδώ